Toni Morrison er død – og det berører mig meget. Hun var en fantastisk forfatter og hun var en forfatter, som gav mig et citat til mit kærlighedsliv. Et citat jeg ofte har læst igen og igen og igen – og tidvist læst op for min mand. Et citat som er honning for min sjæl, rummer trøst og dyb indsigt. Kort sagt helt vidunderligt. Da jeg her til eftermiddag fortalte min mand, at ,Toni Morrison var død, fandt han lynhurtigt selv citatet frem.

“Suddenly he remembers Sixo trying to describe what he felt about the Thirty-Mile Woman. “She is a friend of my mind. She gather me, man. The pieces I am, she gather them and give them back to me in all the right order. It’s good, you know, when you got a woman who is a friend of your mind.”

Det er et afsnit fra “Beloved” eller “Elskede” som bare har mejslet sig ind i mit liv, mit hjerte og ikke mindst spejlet mit ønske om en sjæleven. Jeg har så været så heldig, at min mand heldigvis ER min sjæleven. Han er min Thirty-Mile Woman.

Samme dag som nyheden om Toni Morrison´s død når mig, har jeg også (igen) talt med politiet om de dødstrusler, som jeg har modtaget. Det får mig til at tænke på det spørgsmål, som rigtig mange har stillet mig løbende – nemlig hvordan man mestrer nethad. Netchikane og chikane i det hele taget.

Kærlighedsværn er det simple svar . Ens kærlighedsværn er afgørende for, at man bliver stående i stormen. At jeg står i stormen. Mit kærlighedsværn består af min mand, mine børn og nogle nære venner. Det kærlighedsværn holder mig oppe. Også når benene i ny og næ vakler. De er mit kompas og netop kærlighedsværn. Værn mod ondskab, chikane, had og mobning. Gode menneskers kærlighed.

Tilbage til Toni Morrison – hun var en fantastisk forfatter og hun gav mig en præcis beskrivelse af lykken ved at finde en sjæleven. Livet byder os ikke mange sjælevenner – så når vi møder dem, er det med at holde fast. Godt fast.

Tak til Toni Morrison for verdens bedste og mest præcise beskrivelse af gaven ved en sjæleven.