At søvn er afgørende for et barns sundhed er der intet nyt i. Trods alt. Vi ved, at søvn har stor betydning for barnets vækst, helbredelse ved sygdom, immunforsvar, indlæring, humør og udvikling. Listen er lang. Alligevel er det altid interessant, når der tikker ny forskning ind om netop søvnens betydning.

Nu har et nyt studie, som netop har været offentliggjort i det ansete medicinske tidsskrift, Pediatrics, vist, at teenagere, som ikke fik nok søvn (hverken længe nok eller effektivt nok) havde mere fedt på kroppen, højere blodtryk samt højere kolesterol (den dårlige og mindre af den gode HDL). Dette EFTER at man havde taget forbehold for allerede tilstedværende fedme og deraf følgende risici.

Taget i betragtning, at det netop er livsstilssygdomme, som kommer til at true teenagerne senere i livet, ja, så giver det anledning til stor bekymring. For samtidig med at børn og unge generelt bevæger sig mindre og er for tykke, ja, så sover de også betydeligt mindre end nogensinde før. Faktisk alt for lidt. Så deres i forvejen forhøjede risiko for livsstilssygdomme som sukkersyge og åreforkalkning i hjertet (og dermed tidlig død heraf) øges yderligere ved at de sover for lidt.

I studiet indgik 829 teenager med en gennemsnitsalder på 13 år, og hvor der var lidt flere piger end drenge. Teenagerne sov i gennemsnit 7,35 timer pr nat og kun 2,2 % (!!) overholdt de nationale anbefalinger fra The National Sleep Foundation om at teenagere på 11-3 år skal sove 9 timer hver nat. Og teenagere fra 14-17 8 timer.

Budskabet er enkelt – sørg for at dit barn får tilstrækkelig med søvn – og du hjælper dit barn på en bred vifte af vigtige forhold. Herunder at deres risiko for blandt andet hjertekarsygdomme tidligt i livet mindskes.

Kort sagt – få dit barn til at sove. Du bliver forbavset over HVOR tidligt, de skal i seng.

Læs selv:
Pediatrics
July 2018, VOLUME 142 / ISSUE 1
From the American Academy of Pediatrics
Article
Objective Sleep Characteristics and Cardiometabolic Health in Young Adolescents
Elizabeth M. Cespedes Feliciano, Mirja Quante, Sheryl L. Rifas-Shiman, Susan Redline, Emily Oken, Elsie M. Taveras