Mine krimier om Anna Storm er blevet populære hos jer læsere. Og det er jeg meget taknemmelig for. Bøgerne er alle hvad jeg selv kalder for bagateller – men bagateller med noget på hjerte! At der er anmeldere, selvbestaltede smagsdommere, som ikke altid er enige er en anden snak. Den sidste krimi, Hjerteløs, udkom 14.november. At der fortsat dukker anmeldelser op i aviserne, synes jeg næsten er at gøre grin med nyhedsbegrebet. Ikke mindst i en digital verden. Mange læsere har været begejstret og jeg kan se, at den ikke mindst lånes meget ud. Det glæder mig. I Alt for Damerne fik den 3 stjerner og andre har givet den færre. Vi skal ikke tage debatten her om hvad der gør én enkelt person til ´smagsdommerne over dem alle´. Den tager vi på et andet tidspunkt. Til gengæld er det interessant, at stort set hver gang, at en anmelder ikke er tilfreds – så skal det lige noteres, at der er tale om ´selvudgivelse´. Underforstået så kan det kun være noget halv- eller helskidt. Omend LIVA har eksisteret i vel snart 15 år. Nok også mere.

Hvorfor egentlig denne foragt for ´selvudgivelser´? For det er vel næppe alene jalousi over noget, man ikke selv tør? Er der forskel på at være selvudgiver eller udgive hos et forlag? Ja, jeg vil mene, at bøgerne ofte bliver bedre. I hvertfald mine. Lad mig uddybe.

Jeg har udgivet på vel stort set alle ´de store´ forlag (i modsætning til vil jeg tro størsteparten af anmelderne). Så jeg kender om nogen bøgerne, når de bliver udgivet på et ´stort forlag´ og man selv står for udgivelserne. Fælles for forlagene er, at man får tildelt en redaktør. Hvem der nu har stofområdet og er ledig. Det KAN være positivt – og har da også været det enkelte gange. Men kan også være en anstrengende affære. Senest på Politiken løb jeg nærmest skrigende væk fra min vrisne og mugne redaktør Zinck, som sad med korslagte arme og på alle måder var en ´no go´ for mig. Og omvendt. Hun ville have taget enhver gnist og kærlighed ud af en meget vigtig bog.

Alle bøger der udgives på LIVA har en redaktør. Selvfølgelig da! Forskellen er blot, at der vælges en, som kan li forfatteren (og omvendt). Som svinger med forfatteren og har respekt for denne. Og ikke kun mig – da vi jo også udgiver andre forfattere. Men så ved jeg, at bogen løfter sig langt mere og det bliver en fornøjelse. Også for læseren. Herudover gennemgår bogen fuldstændig samme forløb som hos et ´ordinært´ forlag – herunder testlæsere, professionel korrekturlæser, professionel grafiker, fotograf, PR-medarbejder osv. Alt er af samme kvalitet og måske endda bedre! Hvad angår forsiden på ´Hjerteløs´ synes jeg det er den smukkeste og fedeste forside af de indtil videre 30 bøger, som jeg har skrevet. Når det gælder de elektroniske medier, er vores standardudgivelser langt bedre end de store forlags, hvor flere nye udgivelser end ikke udgives som e-bog. En regelret katastrofe i mine øjne. Også for forfatteren. Mens de store forlag sidder meget tungt på boghandlerne – og tankerne ledes ofte hen på egentlig karteldannelse eller at man binder de sparsomme likvider til de store forlag. Men det problem bliver heldigvis mindre og mindre i takt med at læserne vælger e-bøger.

Da jeg udgav “Bogen om barnet” på Politiken fik jeg for hver solgte bog mindre end 10 kr. Selv om den blev solgt til 198 kr. Det synes jeg reelt er at gøre grin med forfatteren. Jeg hørte lige om en debuterende forfatter på et af de store forlag, som får 10% af salget. Vel at mærke fratrukket momsen selvfølgelig. Kort sagt hun får stort set intet. Tager man den økonomiske risiko som udgiver, har man også en langt større gevinst, når bøgerne så sælger. Og de skal ikke sælge ret mange, før det er en langt bedre deal. Så er det pludselig lidt sjovere at udgive bøger. Udover æren selvfølgelig. Men den kan man ikke betale ret meget med.

Disse år ændrer bogmarkedet sig markant og ikke mindst e-bøger er og skal være fremtiden. Sidder du med et manuskript, som du gerne vil udgive – så overvej at udgive det selv. Eller hos LIVA eller et andet lignende forlag. Sørg for, at der er professionel redaktør på (som du svinger med), at der er korrekturlæser, grafiker osv – og så sørg endelig for, at den udgives som e-bog! Har du det godt med din bog – så må du springe op og falde ned på en enkelt persons mening om bogen. Når alt kommer til alt er det dine læsere, som er dine bedste og vigtigste anmeldere :-). Personligt kan jeg se, at Anna Storm har fået fat i rigtig mange læsere – og jeg er taknemmelig for hver eneste én! Også for jeres venlige mails og beskeder.