Lige nu er der lidt fokus på daginstitutioners og dagplejers søvnpolitik.

Det er meget beundringsværdigt, når daginstitutioner, dagplejer og kommuner laver søvnpolitikker i et forsøg på at løfte og sikre kvaliteten for ikke mindst vuggestue/dagplejebørns søvn, sovemiljøer osv. Derved sikrer man sig, at der bliver en ensartethed i dagpasningen, at pædagogernes rådgivning er korrekt samt at man i fællesskab har taget stilling til forskellige væsentlige forhold omkring netop børns søvn i dagpasningen. Selvfølgelig i samråd med forældrebestyrelserne.

Bevæggrunden for at mange dagpasninger har indført en søvnpolitik er ofte, at man oplever konflikter med forældrene om netop middagsluren. Typisk kommer forældre til vuggestuebørn og kræver af vuggestuen/dagplejen, at barnet vækkes efter 1,5 time. I den tro på, at barnet så kan sove om natten. Men det er IKKE løsningen.

Småbørn skal have deres middagslur. Det er hårdt arbejde, at være i vuggestue eller dagpleje og pausen/luren er nødvendig. Den strækker sig naturlig fra 1,5-2 timer. Og barnet skal som udgangspunkt have lov til at vågne SELV. Det betyder, at langt størsteparten af børnene vil sove 1,5- 2 timer, vågne selv og være friske til eftermiddagen. Vækkes barnet derimod før tid, vil det være groggy, forvirret og pjevset resten af dagen, hvilket er grunden til, at mange dagpasninger retmæssigt helst ikke vækker før tid. Hvordan har du det selv, hvis du vækkes i den dybe søvn? Netop…

Tilbage er så børnene, som kan sove flere timer i dagpasningen. Måske 3-4 timer. De skal selvfølgelig som udgangspunkt IKKE sove så længe. Dagpasningen er ikke en sovecentral. Men her er det så nødvendigt at se på, hvor lidt barnet sover derhjemme. Typisk kommer det da alt, alt for sent i seng og står måske også alt for tidligt op. Så er barnet af gode grunde udmattet og sover så i dagpasningen. Men her er løsningen så at få hjulpet forældrene til en god soverutine derhjemme og en sådan kan ofte sikres ret hurtigt og effektivt.

Når forældre beder dagpasninger om at vække deres børn FØR tid (og da typisk efter max 1,5 times søvn) er det at sammenligne med, hvis forældre kom og sagde i vuggestuen, at “i dag må I kun give ham halvt så meget mad, som han har behov for”. Sover barnet 3-4 timer er det en helt anden snak, og der skal man have løst problemet, så det sover de nødvendige 1,5-2 timer og sover om natten tilstrækkeligt.

Søvnpolitik bør være et must i alle dagpasninger – dagplejer som daginstitutioner. Vi har desværre næsten glemt, hvor vigtig søvnen egentlig er for barnets trivsel, vækst, sundhed, humør og livskvalitet i det hele taget. Vi har brug for endnu mere fokus på tilstrækkelig søvn i dagpasningen og at personalet drager omsorg for, at børnene får tilstrækkelig søvn og hvile. Så jeg håber bestemt ikke, at vildfarelser, misforståelser og besynderlige argumenter medfører, at dagpasningerne forsynder sig mod at imødekomme børnenes vitale behov – herunder tilstrækkelig søvn.

Har du problemer med at få dit barn til at sove om aftnen, må du trøste dig med, at du langt fra er den eneste.

Jeg vil meget varmt anbefale dig at læse min bog “Børns søvn -din lille sovetryne” og for dit barn “Anna drømmer” – som både findes som lille oplæsningsbog og som jeg har indlæst som lydbog.

Sidst men ikke mindst disse fire meget simple og effektive råd
1) Læg det lille barn under 3 år typisk mellem 18.30 -19.00 (tidligere end du tror)
2) Skru ned for lyset hvor barnet opholder sig 1/2 time før det skal sove og hold sovestedet så mørkt som muligt
3) Brug aldrig værelset/sengen som straf.
4) Husk at ALLE børn vågner flere gange om natten og bare skal sove videre.