Så er den gal igen. En gæv kvinde, Synnøve Søe, har tilladt sig at skrive en kærlighedsroman. Tænk sig – en kærlighedsroman. Fnys. Sådan tror jeg anmelderne har tænkt iblandet andre ikke nævneværdige tanker. Èn har startet det ondskabsfulde hylekor – og så har resten af flokken fulgt trop. Flere af anmelderne skriver åbenlyst selv elendigt, fladt og udviser reel en ganske stor menneskeforagt, som så kommer til udtryk i deres anmeldelser. Reel er det offentlig mobning. Intet andet.
Synnøve Søe har skrevet en skøn kærlighedsroman, “Bjerget, havet, huset”. Og kærlighedsromaner har sin berettigelse på fuldstændig samme vis som kærlighedsfilm. Og en sådan er bogen. Det er en dejlig bog, som jeg selv fandt stor glæde i og ro ved at læse.
En af anmelderne, Søren Staal Balslev fra Weekendavisen, kokketerer ligefrem med, at han aldrig har læst noget af Synnøve Søe før, og får luftet alle hans misogyne fordomme om hende. Hvorfor dog spilde læserens tid med en så ignorant anmelders behov for at lufte sin egen selvfedme iblandet fordomme om en for ham ukendt forfatter og kvinde, som han i øvrigt kun åbenlyst selv har foragt overfor?
Anmeldelserne minder mig om mine egne ejendommelige oplevelser med anmeldere – ikke mindst i Weekendavisen for nogle år siden. Hvor en af deres anmeldere, Helle Broberg Nielsen, havde en så grov personlig vendetta mod mig siden vores fælles ungdom, så anmeldelsen på ingen måde handlede om bogen, men blev brugt til adskillige injurierende tilkendegivelser om hendes syn på mig. Som person. Nuvel – det var åbenlyst, at anmeldelsen dækkede over et eklatant had (jeg ved fortsat ikke hvad han hed, ham som hun åbenlyst ikke fik i gymnasiet). Weekendavisen er åbenlyst ikke blevet bedre, og jeg glæder mig over, at vi for længst stoppede med at holde denne skrækkelige og fordummende avis. Det har aktuelle anmeldelse kun bekræftet, herunder at der ikke alene er anløbne anmeldere men også savnes en klar og respektfuld redigering. For reelt falder den type anmeldelser jo tilbage på redaktionen og især chefredaktionen. En avis har de journalister og anmeldere, som den fortjener (og betaler). Så kursen må jo være udstukket fra chefredaktionens side. Trist at man legitimerer hvad der reelt er offentlig mobning. Intet andet. Det er useriøst og uværdigt. Selvsamme bruger spalteplads på at problematisere børns mobning – og jeg bliver pinligt bevidst om mine erfaringer med børn, hvor jeg gang på gang har erkendt at grov mobning blandt børn typisk starter hos forældrene. Der er desværre en hel del voksne som næres ved mobning af andre mennesker – nogle af anmelderne er at finde blandt disse voksenmobbere!
Når alt det er sagt, er ovenstående jo egentlig ganske tankevækkende og lærerigt. Nemlig at anmeldere på den ene side har en ganske stor magt over forfatteres skæbne og ikke mindst bøgernes, samtidig med, at der på ingen måde synes at være krav til deres ´anmeldermetode´. Endsige at de har læst bøgerne – hvad kan være indtrykket i fx nærværende anmeldelse fra Weekendavisen af Synnøve Søe´s bog. I stort set alle andre faglige sammenhæng, fx som læge, stilles der store krav til den faglige udøven. God klinisk praksis. Selvfølgelig med god ret og heldigvis. Jeg savner, at anmelderne også har nogle ´metodekrav´- god anmelderpraksis. Anmeldelserne bliver åbenlyst mere og mere personlige, selvpromoverende og hæslige at læse. Det eneste positive der er at sige om det, er at det gør dem mere og mere uvederhæftige og overflødige. Men for de forfattere (og kunstnere iøvrigt), som det går ud over, er det skammeligt og helt urimelige arbejdsvilkår. Vi ser jo det samme gøre sig gældende for fx musikere, hvor en anmelder som Theo fra Ekstrabladet ofte er decideret vammel og utrolig ondskabsfuld. Forfattere, som har skrevet på en bog, typisk over flere år, fortjener ikke så svinsk behandling fra et usympatisk og ignorant anmelderkobbel, som vi ser lige nu ifht Synnøve Søe.
Lad mig slå fast – Synnøve Søe har skrevet endnu en herlig bog. Hun er at tælle blandt landets bedste forfattere og en stor personlighed!
Så skynd dig ned til boghandlen og få fat i bogen. Eller lån den på biblioteket og glæd dig over, at Synnøve Søe atter har skrevet en dejlig og meget læseværdig bog! Jeg glæder mig allerede til de næste bøger fra hendes hånd.