Åhhh, så skal vi til det igen. Hysteriet vil ingen ende tage! I hvertfald hos dem, som fortsat følger Covid19. Mit indtryk er, at flere og flere har vendt ryggen til og ikke længere gyser mens de skeløjet følger med i dagens tusindvis af BREAKING NEWS.

Lad mig slå fast – igen – der er INGEN større epidemi på vej. Hold nu fast i de GODE tal. På trods af at vi nu har haft et udbrud i Aarhus og Ringsted er der FÆRRE indlagt (nemlig nu 23 og 2 færre end fredag). Der er fortsat kun 2 på intensiv og samme 2 i respirator. Det tal har været stabil længe. Med andre ord ser det ud til, at praktisk taget ALLE kommer sig og virus ser ud til at være blevet mere fredelig. Dagens procentuelle tal er LAVERE end de var fredag. Fredag var tallet 0,86% og idag er det 0,79%. Altså NEDADgående.

Det er overkill at skyde gråspurve med kanoner, som man er godt igang med i Aarhus. I mine øjne er man godt igang med en genoldig Aarhus-historie. Man finder et hul i en vej – og beslutter sig for at asfaltere ALLE byens veje. Nej, vel, det vil aarhusianerne vel trods alt ikke gå med til.

Aktuelle udbrud koncentrerer sig primært om en særlig befolkningsgruppe – herunder ikke mindst somalier. Fint – så tag fat i udbruddet og få det begrænset. Ligesom tilfældet var med Danish Crown, hvor man heller ikke lukkede hele Ringsted ned.

Det er iøvrigt MEGET tydeligt, at befolkningen er begyndt at tænke selv. Tingene er ved at normalisere sig MED Covid19. For det kan vi ligeså godt vænne os til.

Så har vi maskerne – der findes fortsat INGEN dobbeltblinde undersøgelser som bekræfter, at det gør en forskel at raske mennesker bruger maske fx i bussen. Det var det simple svar. Jeg ved de er igang på Rigshospitalet og vi må forvente at deres data snart offentliggøres og publiceres. De bliver interessante – og jeg tror jeg kender svaret. Plus der også her er forhold omkring maskerne, som man bør granske – hvad gør de ved miljøet, hvad gør de ved lysten til at vaske hænder osv osv.

Apropos videnskabelig dokumentation – så er det chokerende så let pressen har ved at gengive undersøgelser, som end ikke er blevet publiceret. Senest måtte vi forstå, at høje mennesker var i større fare for Covid19. Det har selvfølgelig interesse for én med to høje børn og en høj mand. Så jeg skyndte mig at læse undersøgelsen – og pressen burde have gjort det samme. Det var en spørgeskemaundersøgelse af 2000 mennesker, hvor man så uddrog forskellige mere eller mindre pusseløjerlige konklusioner. Undersøgelsen har IKKE være publiceret i noget medicinsk tidsskrift og dermed heller ikke gennemgået et væsentligt krav for forskning – nemlig peer-review. Til gengæld kunne alle høje så gå og føle sig lidt ekstra udsatte. Ganske enkelt fordi pressen havde glemt at stille ordentlige krav til den forskning de videreformidler. Eller måske var det bevist forsøg på igen, igen at skræmme befolkningen. Who knows.Man fristes til at tro, at pressen til tider bistår regeringen i deres skræmmekampagne. Den ene ønsker klik og den anden at beholde magten.

Og så apropos at vira kan blive “hængende” i luften, som en del også går op i. Meget vel. Og?? Det er jo på ingen måde ensbetydende med, at de få dråber som svæver rundt smitter. Covid19 smitter primært mellem nære personer og personer som fx deler køkken, samme vandpipe, plejer en anden osv. Og der skal efter alt at dømme en vis portion vira til, før man smittes og ikke alene fordi en enkelt stakkel svæver rundt i luften.

Så lad mig gentage – CoROpå – og ikke mindst til landet politikere, som for landets skyld denne gang IKKE må gå i selvsving. Kig nu på tallene. Forstå dem. Kig på de videnskabelige undersøgelser. Forstå dem. Jeg hjælper gerne!

Til dig vil jeg sige – nyd sommeren. Gå udenfor så meget du kan og luft ud, hvis du opholder dig indendørs. Motioner, sov godt, pas på dig selv, drop rygningen – og hold en god håndhygiejne. Så kommer du rigtigt langt!