Opsnus snus – og stop det blandt unge

Snus er ulovligt at sælge i Danmark. På trods heraf bruger især unge i stigende grad snus, som markedsføres som tyggetobak.

Røgfri nikotinprodukter dækker over et væld af produkter, og nye kommer til i tobaksindustriens forsøg på at omgå stadig mere restriktive love relateret til rygning. Snus er, ligesom de andre røgfri nikotinprodukter, afhængighedsskabende og et stigende problem blandt især unge – herunder ikke mindst teenagere. Det gælder især for drenge, men pigerne begynder at følge trop i stigende grad.

Nye fænomener som netop snus blandt teenagere overhaler os ofte indenom, da vi som voksne i stor grad naturligt har fokus på de ungdomsproblemer, som vi selv kendte til. Men nye fænomener går længe under radaren, indtil de alvorlige konsekvenser viser sig. Første gang typisk hos tandlægen.

Konsekvensen af langtvarigt brug er alvorlig, og går meget udover ikke mindst den unges tænder, tandkød og kan give varige skader. I værste fald øges også risikoen for mundhulekræft samt hjertekarsygdomme. Plus de varige skader i mundhulen giver varige kosmetiske udfordringer med grimme tænder, grimt tandkød og blottede tandhalse. Aktuelt har vi allerede en del danske unge, som har fået sådanne grimme og varige forandringer. Forandringer som har såvel fysiske men også sociale konsekvenser. Sidst men ikke mindst er snus for mange indgangen til senere rygning og dermed de tilhørende sundhedsmæssige risici.

Hvad angår kræftrisikoen står vi overfor et helt nyt problem, idet vi ikke har data når det gælder langtidsrisikoen ved snus-debut som teenager. Vi har allerede data som peger i retning af, at snusmisbruget påvirker de kognitive ever, koncentration, hukommelse osv. Ligesom vi ved, at det ofte og især i starten medfører bivirkninger som kvalme, svimmelhed og opkastninger.

Kort sagt – snusforbruget blandt børn og unge må og skal stoppes.

Specielt på skoler, efterskoler og højskoler er snusforbruget et stort og dagligt problem.

Det sidste år har jeg i undervist blandt andet en del af landets tandplejere i snus, opsporing, forebyggelse og indsats. Ganske enkelt fordi det er de kommunale tandplejere som opsporer det.

Ser det først.

Jeg har også været på flere efterskoler, og lige nu oplever jeg en markant stigende interesse for samme undervisning fra landets efterskoler, hvilket glæder mig. For det viser, at efterskolerne tager udfordringen alvorligt og vil aktivt arbejde for at få snus-misbruget på efterskolerne stoppet.

Nye tal blandt 10.622 unge – 4.463 mænd og 6.159 kvinder, viser, at  11,4 procent af de 15-29-årige bruger røgfri nikotinprodukter enten dagligt eller lejlighedsvist i 2021. Året forinden lød tallet på 9,1 procent. Det højeste daglige forbrug er blandt de 18-årige, hvor næsten en ud af fem mænd og knap hver tiende kvinde bruger røgfri nikotin hver dag.

Det er også interessant at se, at 65,5 procent af de 15-17-årige i undersøgelsen oplyser, at de selv køber de røgfri nikotinprodukter i butikker. 23,3 procent af de unge under 18 får det derimod fra venner eller familie. Kilde: ‘Brug af røgfri nikotinprodukterne blandt unge’, Sundhedsstyrelsen, 2022

Kontakt mig endelig på vibeke@vibekemanniche.dk eller 40312045 , hvis I ønsker undervisning i snus, opsporing, behandling osv. Foredraget/kurset vinkles efter jeres behov og målgruppen.