Opsnus snus – og stop det blandt unge
Snus er ulovligt at sælge i Danmark. På trods heraf bruger især unge i stigende grad snus, som markedsføres som tyggetobak.
Røgfri nikotinprodukter dækker over et væld af produkter, og nye kommer til i tobaksindustriens forsøg på at omgå stadig mere restriktive love relateret til rygning. Snus er, ligesom de andre røgfri nikotinprodukter, afhængighedsskabende og et stigende problem blandt især unge – herunder ikke mindst teenagere. Det gælder især for drenge, men pigerne begynder at følge trop i stigende grad.
Nye fænomener som netop snus blandt teenagere overhaler os ofte indenom, da vi som voksne i stor grad naturligt har fokus på de ungdomsproblemer, som vi selv kendte til. Men nye fænomener går længe under radaren, indtil de alvorlige konsekvenser viser sig. Første gang typisk hos tandlægen.
Konsekvensen af langtvarigt brug er alvorlig, og går meget udover ikke mindst den unges tænder, tandkød og kan give varige skader. I værste fald øges også risikoen for mundhulekræft samt hjertekarsygdomme. Plus de varige skader i mundhulen giver varige kosmetiske udfordringer med grimme tænder, grimt tandkød og blottede tandhalse. Aktuelt har vi allerede en del danske unge, som har fået sådanne grimme og varige forandringer. Forandringer som har såvel fysiske men også sociale konsekvenser. Sidst men ikke mindst er snus for mange indgangen til senere rygning og dermed de tilhørende sundhedsmæssige risici.
Hvad angår kræftrisikoen står vi overfor et helt nyt problem, idet vi ikke har data når det gælder langtidsrisikoen ved snus-debut som teenager. Vi har allerede data som peger i retning af, at snusmisbruget påvirker de kognitive ever, koncentration, hukommelse osv. Ligesom vi ved, at det ofte og især i starten medfører bivirkninger som kvalme, svimmelhed og opkastninger.
Kort sagt – snusforbruget blandt børn og unge må og skal stoppes.
Specielt på skoler, efterskoler og højskoler er snusforbruget et stort og dagligt problem.
Det sidste år har jeg i undervist blandt andet en del af landets tandplejere i snus, opsporing, forebyggelse og indsats. Ganske enkelt fordi det er de kommunale tandplejere som opsporer det.
Ser det først.
Jeg har også været på flere efterskoler, og lige nu oplever jeg en markant stigende interesse for samme undervisning fra landets efterskoler, hvilket glæder mig. For det viser, at efterskolerne tager udfordringen alvorligt og vil aktivt arbejde for at få snus-misbruget på efterskolerne stoppet.
Nye tal blandt 10.622 unge – 4.463 mænd og 6.159 kvinder, viser, at 11,4 procent af de 15-29-årige bruger røgfri nikotinprodukter enten dagligt eller lejlighedsvist i 2021. Året forinden lød tallet på 9,1 procent. Det højeste daglige forbrug er blandt de 18-årige, hvor næsten en ud af fem mænd og knap hver tiende kvinde bruger røgfri nikotin hver dag.
Det er også interessant at se, at 65,5 procent af de 15-17-årige i undersøgelsen oplyser, at de selv køber de røgfri nikotinprodukter i butikker. 23,3 procent af de unge under 18 får det derimod fra venner eller familie. Kilde: ‘Brug af røgfri nikotinprodukterne blandt unge’, Sundhedsstyrelsen, 2022
Kontakt mig endelig på vibeke@vibekemanniche.dk eller 40312045 , hvis I ønsker undervisning i snus, opsporing, behandling osv. Foredraget/kurset vinkles efter jeres behov og målgruppen.
´Snus er ulovligt at sælge i Danmark. På trods heraf bruger især unge i stigende grad snus, som markedsføres som tyggetobak´
Der er KÆMPE forske på snus og tyggetobak. Du kan ikke sige det er det samme, da det simpelthen er forkert. Og vi skulle i virkeligheden ønske os at de unge brugte snus og ikke tyggetobak (Som er den lovlige udgave af snus) Snus må kun sælges i Sverige der har et EU forbehold, samt lande der ikke er medlem af EU fx Norge og Schweiz. Svensk snus er IKKE en gateway til rygning. Det viser et hav af Svenske studier. Der er heller ikke øget risiko for hverken hjertekarsygdomme, eller slagtilfælde. Faktisk kan Svensk snus ikke kobles sammen med et eneste dødsfald i modsætningen til de tusindevis af dødsfald rygning og passiv rygning står for på årlig basis. Ej heller dårlige tænder eller tandkød er et problem hvis produktet der bruges er lavet i henhold til Svensk lovgivning.
Hvert år dør 6.000 nordmænd som følge af rygning. Men sundhedsmyndighederne har ikke fundet dødsfald associeret med snus.
Skadeligheden ved snus og e-cigaretter bliver anslået til at ligge i området 1 til 10 procent af skadeligheden ved rygning.
Nikotinlægemidler har angiveligt endnu lavere risiko, ifølge Folkehelseinstituttet i rapporten Feiloppfatninger om risiko ved tobakksbruk.
Befolkningen og rygere lader til at anse nikotinlægemidler, snus og e-cigaretter som langt mere sundhedsskadelige, end lægefaglige eksperter gør.
Sverige har EU’s laveste andel rygere. I aldersgruppen 30-44 år ryger 5 procent. Svenske mænd har den laveste risiko for at blive ramt af tobaksrelateret sygdom og død.
I Norge ligger andelen, som ryger, på cirka ti procent.
I Danmark, hvor man ikke ikke må markedsføre eller sælge snus, steg andelen af rygere for første gang i 20 år i 2018. Hele 23 procent røg i 2018.
https://videnskab.dk/krop-sundhed/stort-studie-snus-oeger-ikke-risikoen-for-slagtilfaelde-eller-hjertesygdomme