Når to personer uden lægefaglig baggrund går sammen – kan det slå gnister. Eller skabe vrøvl. Masser af vrøvl.

Som når journalist Camilla Skovgaard Thomsen interviewer Lone Simonsen fra RUC. Ingen af dem af læger. Det får alligevel den ene – Lone Simonsen – til at gøre sig klog på om 1000 døde er mange – og Camilla Skovgaard Thomsen til at lave en næsten breaking med “Når en så lille del af befolkningen har haft den er 1000 dødsfald mange”.

Var det en prøve på journaliststudiet burde artiklen dumpe. Det handler om frygt, fortællinger snarere end forstandighed og fakta. En dødssynd ved ordentlig journalistik. Desværre er det ikke “bare” en prøve på journaliststudiet – men en artikel i et af landets landsdækkende aviser. Det er godt nok ringe. Uhyggelig ringe.

i 2018 døde der 2103 som følge af influenza og lungebetændelse. Vi har ikke tallene fra 2019.

Men altså 1009 døde MED COVID-19 – hvor vi ved at stort set alle havde såkaldt ko-morbiditet og altså led af kronisk, alvorlig sygdom – plus havde høj gennemsnitsalder (lige over middellevetidalderen) – ja, så er det forbavsende fredeligt. Ikke mindst sat i forhold til de helt ekstreme restriktioner som lander er og har været udsat for. Se DET ville være en værdifuld journalistisk artikel at skrive.

Lone Simonsen har hele forløbet taget fejl. men alligevel været populær kilde i fx Politiken. Samme fejl og helt gak tolkninger kan selvfølgelig give mange klik til Politiken – men det er skræmmende elendig journalistik. Ikke mindst fordi at selvsamme bliver læst af politikere, som ikke forstår bedre

Censuren på mainstream medier er voldsom og har været det i hele forløbet. Som sådan har jeg opgivet at håbe på ordentlig journalistik, men i dette tilfælde er jeg nødt til at få sat de faktuelle forhold på plads.

Hermed gjort. 1000 dødsfald er ekstremt få taget i betragtning af hvad der normalt dør om året som følge af influenza og lungebetændelse. Og intet tyder på at 2020 bringer overdødelighed, når det gælder den kategori. Tværtom tyder det på underdødelighed.

Kig gerne lige grundigt på oversigten ovenfor fra Danmarks Statistik. Er det ikke snart på tide at vi – og pressen – snakker om ALLE de andre stakkels mennesker som dør i fuldstændig neglect og tavshed. Mange alene, bange og forladte som følge af dette vanvittige coronahysteri? Det er så skræmmende, at SÅ mange kan være SÅ dumme. Det er desværre ikke kun de to ovenfor nævnte.

Heldigvis vågner flere og flere af jer op. Forlang fakta, fakta og fakta. Og så luk ørerne og øjnene for resten!

Dumhed må siges at være kendetegnende og gennemgående tema for 2020. Og jeg som troede vi var et videnssamfund – men frygt fik overtaget.