Covid19 i spildevand – som markør for udbredelsen af smitte i befolkningen

Det er lige kommet frem, at tests på nedfrosne spildevandsprøver fra Solrød viser, at der var udskillelse af Covid19 i afføringen hos mennesker i Solrød FØR den officielle debut med patient 1.0 26.2.20. Det undrer selvfølgelig ikke.

Vi har længe vidst, at (også) Covid19 udskilles via afføring. Det gør, at man jo netop kan teste for Covid19´s udbredelse ved at følge udviklingen i forekomsten i spildevand. Utrolig spændende perspektiver ifht netop at følge et udbruds udvikling.

Smittetallene er aktuelt vanvittigt lave – se godt på kurven ovenfor – du kan dårligt få øje på de aktuelle data – simpelthen fordi stort set ingen smittes længere. Kurven har artet sig fuldstændig forventeligt og som jeg da også har påpeget fra starten og løbende.

Det interessante er så, om de ganske små data vi ser nu er udtryk for falsk positive snarere end at der er omløb af Covid19. Og dermed også hvilke byer der er omløb af Covid19 eller slet ikke er noget som helst i gang.

Lad os fx tage København – som jo er hårdt ramt ifht 6-dagesreglen. Hvor meget Covid19 er der mon i Københavns kommunes spildevand? Mit gæt er MEGET MEGET lidt! Måske intet.

Fremadrettet vil jeg tro, at man i langt større grad vil (og kan) gøre brug af spildevandsanalyser for at følge udbrud af fx Covid19 men også mange andre smitsomme sygdomme. Det har betydning ifht monitorering af udbrud – men selvfølgelig også helt lavpraktisk for kloakarbejdernes helbred.

Og så lige til USA – stop lige fortællingen om at det går grassat derovre. Jeg har kigget på den procentuelle fordeling – og den har været betydeligt højere tidligere. Så jo der er flere der smittes og sygdommen er ikke væk – men reelt er den procentuelt aftagende. Så husk nu det med procenterne…!

 

Tidligt studie ifht Covid19 i afføringen:

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.01.30.927806v1