Som lovet får du dagligt nogle gode råd om søvn – her mens jeg skriver min nye bog “Sov godt – din vej til bedre søvn”.
Inspireret af RIGTIG mange billeder fra især Skagen med tonsvis af flasker, fyldte glas og fulde mennesker tænker jeg, at det vil være passende at skrive om alkohols betydning for søvn (og rytmeforstyrrelser).
Skagen eller ej – så bruger rigtig mange mennesker bruger alkohol som ´sovemedicin´og det er da også et af de mest anvendte sovemidler uden recept. Alkohol hos sunde mennesker, som ikke er alkoholikere, får personen til at falde hurtigere i søvn og sove tungere første halvdel af natten. Drømmesøvnen, REM-søvnen, er der mindre af. Søvnkvaliteten anden halvdel af natten bliver typisk dårligere efter alkoholindtag, hvor blandt andet hjertebanken, tissetrang, hovedpine, muskelsmerter og kvalme kan forstyrre søvnen. Næste dag vil også oftere bære præg af træthed, hovedpine og uoplagthed. Des mere man drikker, des mere udtalt er denne sammenhæng mellem alkohol og søvnproblemer. Har man drukket rigtigt meget, kan der også komme vejrtrækningspauser og i værste fald også opkastninger med risiko for at man fejlsynker og selvfølgelig egentlig alkoholforgiftning med bevidstløshed og eventuel død.
Kort sagt – alkohol skal drikkes fordi man kan li smagen og virkningen. I vågen tilstand. Og ikke bruges som sovemedicin.
Og så lige lidt om Holiday Heart Syndrom(e) – som er et syndrom der blev beskrevet første gang tilbage i 1978 (altså 42 år siden). Det dækker over sammenhængen mellem rytmeforstyrrelser og periode med megen druk (som fx ferie på Skagen). Det er velbeskrevet at nogle får rytmeforstyrrelser (atrieflimren) og at denne rytmeforstyrrelse for det meste forsvinder igen, når man stopper med at drikke. Uagtet at det kan være meget angstprovokerende for mange, når hjertet pludseligt slår for hurtigt og man går rundt med konstant hjertebanken. Der er dog også en sammenhæng mellem rytmeforstyrrelser og mere konstant alkoholforbrug (også uden at man er blevet egentlig alkoholiker).
Har du rytmeforstyrrelser er det enkelte svar – at du skal holde dig HELT fra alkohol. Rigtig mange med atrieflimren/rytmeforstyrrelser kender desværre slet ikke til denne meget klare sammenhæng – herunder at de fleste får det langt bedre, hvis alkoholen droppes.
Kan du ikke sove om natten – skal du følge mine mange gode råd og IKKE bruge alkohol som sovemedicin.
Er du på ferie skal du nyde livet – også på Skagen – men huske at druk koster. Både på det personlige men også sociale plan. Selv med en smuk blå himmel og høj solskin.
Rønnebærrene er sure – sagde ræven :-). Jeg under jer lykkelige stunder på Skagen og andre steder rundt i landet (og verden) iført store glas rosé, fadbamser og champagne. Men selv om lægen sover trygt og godt…sover hun aldrig (hvis du forstår den).
Kan du ikke lige smide et link til en artikel om alkohol og atrieflimren ?
Gå ind på http://www.pubmed.gov og søg på alcohol and atrial fibrillation -så kommer der masser af studier frem. Det samme gælder hvis du søger på holiday heart syndrome.