Jeg er ved at lægge sidste hånd på min bog “Sov godt – din vej til bedre søvn”. I den forbindelse har jeg lovet, at jeg hver dag vil tage fat på en særlig problemstilling ifht søvn. Søvn vedrører jo os alle og er den vigtigste enkeltstående sundhedsfaktor der findes – endnu vigtigere end sund kost, motion osv.

Jeg har bedt jer om at sende mig spørgsmål (send til vibeke@vibekemanniche.dk) og flere af jer har allerede sendt mig en del forskellige spørgsmål. Tak for det og bliv endelig ved :-). Jeg anonymiserer jeres spørgsmål, men bruger dem gerne som indgang til dagens emne. Så send mig roligt jeres spørgsmål om søvn.

Dagens emne er sorg og søvn. Et emne som ligger mig meget på sinde, da det netop var i forbindelse med tabet af min elskede mor for over 10 år siden, at jeg fik skærpet min opmærksomhed på søvnens meget store betydning for mestring af stor sorg.

Spørgsmål:

Jeg er 45 år og har netop mistet min far efter kort tids sygdom. I de fire uger, hvor han pludselig blev alvorligt syg, føler jeg, at jeg slet ikke sov. Nu er det 6 uger siden at han døde og jeg græder mig i søvn hver aften og kan slet ikke finde ro. Hvad gør jeg for den manglende søvn driver mig til vanvid.

Svar:

Vores søvn udfordres i stor grad, når vi rammes af sorg og frygten for at miste et elsket menneske. Det er derfor også meget typisk, at man får tankemylder, når man skal sove. Måske endda græder sig søvn. Des dårligere du har sovet, des mere ulykkelig og opgivende vil du typisk være dagen efter. Kræfterne slår dårligt til at komme gennem dagen.

For det første er det afgørende, at du går i seng, når du er træt og har mødt dit ´søvnvindue´. Altså det tidspunkt af aftnen hvor du er særlig træt. Er du stået op kl. 8 er det typisk cirka 22.30 – lidt før eller efter. Søvnvinduet varer typisk 20 minutter. Kommer du ud over dit søvnvindue, bliver du overtræt og tankerne myldrer endnu mere rundt i hovedet på dig. Det er også vigtigt, at du dæmper belysningen hvor du færdes den sidste halve time før – herunder helt undgår alle skærme (inkl telefon). Du skal lægge dig et bælgmørkt rum. Og jeg mener bælgmørkt. Når du har lagt dig skal du enten tænke på noget godt – fx at du går ved stranden, cykler et smukt sted osv. Hele kunsten er IKKE at tænke på din far og din sorg på det tidspunkt. Du skal ledes hurtigt ind i søvnen uden at tankemylderet og sorgen tager overhånd. Hvis ikke du kan komme i tanke om noget godt, så tæl dine vejrtrækninger. Intet andet. Samme procedure gentager du, når du vågner om natten. Ingen skærmtid. Intet lys. Og tæl dine vejrtrækninger. Vær forberedt på, at du lang tid fremadrettet fortsat vil drømme om din far og også have mareridts. Hvad angår drømmene drømmer jeg stadig om min mor stort set hver nat. Men har sjældent mareridt længere. Men jeg lærte meget hurtigt i min dybe sorg at værdsætte mine drømme med min mor. For så var jeg i det mindste sammen med hende noget af døgnet :-). Så det blev en trøst.

Kh en sovetryne

Ps. Jeg tilbyder også individuel søvnrådgivning. “Søvn-pakken” indeholder to telefonsamtaler, hvor første samtale er på 30 min og med målrettet søvnrådgivning og anden samtale på 15 min, som finder sted 14 dage efter som opfølgning. Send sms på 40312045 og skriv søvn – så finder vi et tidspunkt der passer dig til rådgivningen. Pris 499 (inkl moms). Du betaler via mobilepay.