Psykiatrifonden er ude at fortælle, at coronakrisen har fået antallet af henvendelser til at stige med 30%. Folk er bange, stressede, ensomme og deprimerede. Ikke mindst den store andel af befolkningen, som bor alene. Der har nedlukningen gjort dem endnu mere ensomme og triste. Det er også mine egne erfaringer ud fra de mange daglige henvendelser jeg får, hvor jeg fornemmer en stærkt stigende fortvivelse og tristhed blandt befolkningen. Er du i tvivl -så kig dig omkring? Hvornår har du selv sidst set folk grine, pjatte og lege i det offentlige rum?

Men hvad med selvmordstallene? Udenlandske studier peger på, at antallet af selvmord er gået op i coronakrisen. Med et fald lige ved nedlukningen, for derefter at stige.

Grunde til selvmord associeret med coronakrisen er angst for smitte, bekymringer for økonomien, ensomhed og stress.

Et spørgsmål stille i Europaparlamentet viser, at manglende opdateret statistik er et udbredt problem i EU – ikke kun Danmark. I Japan rapporteres der om stærk stigning af selvmord blandt især unge kvinder.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165178120332832

Vi er flere, som gennem længere tid har forsøgt at finde de danske data. Det er umuligt. Måske fordi de tilbageholdes og måske fordi de bare afslører et generelt problem med stærkt forældede opgørelser hvad angår dødsårsager. Noget tyder på dette, da de sidste opgørelser over dødsårsager hos Danmarks Statistik er fra 2018!

Vi er flere, som gennem længere tid har forsøgt at finde de danske data. Det er umuligt. Måske fordi de tilbageholdes og måske fordi de bare afslører et generelt problem med stærkt forældede opgørelser hvad angår dødsårsager. Noget tyder på dette, da de sidste opgørelser over dødsårsager hos Danmarks Statistik er fra 2018!

Ud fra anekdotiske fortællinger om blandt andet selvmord fra Lillebæltsbroen vil jeg tro, at antallet af selvmord er steget i coronakrisen herhjemme. Det er svært at tro andet. Men det forbliver en udokumenteret påstand fra min side af – så jeg vil gerne se tallene.

Noget der også undrer mig meget er dødstallene fra 14. december og året ud – de var markant højere end årene forud. Regeringen vil sige, det er COVID-19 – men det er det IKKE. For stigningen kom for tidligt ifht den mindre stigning af smittede. Til gengæld ser vi stigningen EFTER at regeringen har lukket julen ned. Efter at regeringen har fortalt befolkningen, at vi reelt kan glemme alt om julen. Men den krølle på dødstallene tager jeg i en blog for sig selv. Men at der er selvmordstal blandt er der ikke tvivl om – spørgsmålet er så bare HVOR MANGE?? Giv os tallene, Magnus Heunicke!

Tallene findes selvfølgelig – de er bare umulige at få fat på. Måske fordi vi ikke må se dem. Var de faldet, er jeg overbevist om, at vi for længst havde fået dem offentliggjort. For så ville regeringen på klassisk vis bryste sig hermed. Men det gør de ikke – for tallene er uden tvivl stigende.

Hvad kan man gøre, hvis man er trist. Søg fællesskaber (også virtuelt), lad være med at følge coronanyhederne (hverken på TV eller netaviser/aviser), gå/løbe/svømme/cykle udenfor. Og så selvfølgelig søge lægelig hjælp, hvis selvmordstanker melder sig. Der er ALTID hjælp at finde!

Når alt det er sagt – ja – så er det jo endnu en af de meget triste konsekvenser af regeringens hårde (og ubegrundede) nedlukninger af landet. Og med fortsat nedlukning og årstiden må vi forvente fortsat flere selvmord.

Giv os selvmordstallene for såvel 2019 som 2020, Magnus Heunicke – det skylder du landet og de pårørende. Vi har alle krav på at se konsekvenserne af jeres horrible nedlukning.

Hvis du, kære læser, har de ønskede selvmordsdata, må du meget gerne sende mig på vibeke@vibekemanniche.dk

Du skal søge på pubmed for at finde studier frem – læs fx denne:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32539153/

Dette er en 100% uafhængig blog og der indgår ingen reklameindtægter. Uafhængighed er afgørende nu og for vores demokrati. Vil du støtte mit fortsatte uafhængige arbejde, som tager udgangspunkt i dokumentation og fakta, er du meget velkommen til at støtte bloggen. Ethvert beløb, stort som småt, er værdifuldt for det videre arbejde. I gennemsnit overfører læsere 20 kr. Betal med mobilepay på 30934 (LIVA Group). Tak for din støtte.